Karting 2013 – kam směřuje

brouillardZajímavý článek na téma „kam směřuje karting v roce 2013“ publikoval nejčtenější francouzský motokárový portál kartcom.com. Originál článku najdete zde,  překlad níže:

Tak jako je již každým třetím rokem zvykem, rok 2013 by měl být ve znamení nové homologace motoru (především pro třídu KF) jdoucí ruku v ruce s novou definicí jednotlivých kategorií. Politická situace uvnitř Mezinárodní kartingové asociace (CIK), Národních sportovních asociací (ASN) i mezi samotnými výrobci nedovolila dosáhnout shody a zdá se, že nic nového v tomto ohledu nenastane ani v následujícím roce.  Na rozdíl od toho, co by karting potřeboval zvítězilo: “ Je bezpodmínečně nutné nic nedělat „.
Věci by se mohly dát do pohybu až s rokem 2014, přestože to žádné oficiální zprávy zatím nepotvrzují. Co se týče Francie, ta se soustřeďuje na monopol Rotax v „mladých“ kategoriích s franko-francouzskými specifiky, i když někteří doufají, že se WSK v budoucnu spokojí s pořádáním závodů CIK a umožní tak znovu ožít národním mistrovstvím při současném zániku WSK Euro Series. Forma ochranářského protekcionismu, jež se může zdát stejně tak podivná jako neuskutečnitelná a která nepřináší žádnou odpověď na otázku budoucího technického a sportovního směřování. Skutečnost, že se mnoho soutěžících i týmů obrací směrem k velkému Rotaxu, by měla přece vést alespoň k zamyšlení.
Anglická MSA hovoří o nové úpravě předpisů pro rok 2014 a prohlašuje, že soutěžící je budou muset dodržovat. Více se o tom MSA prozatím nezmiňuje, nicméně ujišťuje, že již byla přijata rozhodnutí, podle kterých se od roku 2014 budou moci v rámci Spojeného království přiřadit pouze nové kategorie, národní nebo CIK, a že tento postup zajistí stabilitu, kterou budou moci všichni účastníci využívat.
Italové  plánují technické zjednodušení  kategorií KF, zatímco jiní ze všech sil vyvíjejí své „monoznačkové“ série, které se momentálně profilují jako daleko výhodnější než mezinárodní třídy.
Na konci roku 2012, zatímco příští rok bude finančně obtížný téměř pro každého, karting dosud nesjednal hlavní posun, který by mohl zajistit jeho přežití a rozvoj. Zatím převážná většina jeho účastníků zůstává soustředěna na své zájmy v krátkodobém horizontu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *