Beny *1994 – † 2007

Minulý týden nás opustil nečekaně věrný čtyřnohý přítel – německý ovčák Beny. Znalo ho mnoho motokárových závodníků i příznivců a pro jeho kamarádskou povahu ho měli všichni rádi. Ohlédnu-li se zpět jeho životem, vidím jak hodně se změnil svět kolem nás.

Rok 1994
Stěhujeme se z podkrovní místnosti nad zámečnickou dílnou do svépomocí postaveného rodinného domu. Štěně Beny si obhlíží své budoucí království a nedůvěřivě očichává motokáru Jirky Balcara ověnčenou erstvým titulem mistra republiky. S Vaškem Brejlou aJardou Janišem dovážíme do ČR první podvozky BIREL.V nadšené atmosféře plné obětavosti získáváme mezinárodní zkušenosti a naše putování po západní Evropě s Jirkou Balcarem a Michalem Bartákem trochu připomíná film „Trhala fialky dynamitem“. Mobilní telefony mají rozměry příručního zavazadla a internet je v plenkách.

Beny - 1. fotka

Rok 1996
Beny se rychle učí a zvládá i složité povely. V sestavě Jaroslav Janiš, Erik Janiš, Jiří Balcar a Stefano Griggio vyhráváme MČR družstev. V týmu se objevuje nováček Viktor Wagner a hned boduje jako vicemistr ve třídě ICA. Naší ekonomickou samostatnost zajišťuje výroba přístrojových šasí pro německého partnera a času je stále méně.

Rok 1999
Viktor Wagner vyhrává v Monte Carlu a získává Zlatý volant za motokáry (tak jako před ním Jirka Balcar a později Erik Janiš a Patrik Hájek). Vyhráváme opakovaně MČR družstev a tým posiluje Petr Klobás. Na internetu vytvářím první české motokárové stránky a Beny dělá společníka rodině při našich častých zahraničních cestách.

Beny - 2. fotka

Rok 2004
Erik Janiš se po roční pauze a předchozím vítězství v ME Juniorů vrací do motokárových závodů a zahajujeme dlouho plánovaný útok na trůn Evropského šampióna.Beník má nového kamaráda kocoura Bohouše a rád pozoruje jak Dáša zvelebuje zahrádku. Mobilní telefony a internet jsou samozřejmostí a ukrajují z našeho času stovky hodin.

Beny - 3. fotka

Rok 2006
Patrik Hájek vyhrává světové finále třídy ROK. Beny má problémy s klouby a tráví hodně času doma. Bohouš se mu každé ráno po návratu z nočních toulek jde „nahlásit“ a prospí pak celý den vedle sebe. Největší radost má Beník, když přijdou děti. To zapomíná na svůj věk a začne snášet ze všech stran hračky a předvádět se. Třída ROK, které jsme pomáhali na svět se úspěšně rozvíjí a přivádí do motokárového sportu nové tváře. Moudrý vlčák všechny příchozí očichá, nechá se pohladit a nikdo netuší, že se dny jeho života krátí.
Prvotní nadšení a obětavost ve společnosti pomalu vytlačuje „Neviditelná ruka trhu“ a závody se hodně profesionalizují. Na mezinárodních akcích pomalu nenajdete privátní stan – všude jen samá „továrna“. Motokáry však i přesto zůstávají sportem, kde rozhoduje jezdecké umění víc, než plná peněženka.

Beny - 4. fotka

Rok 2007
Zima je teplá, sníh napadl v Praze jen jednou a motokárový kolotoč se roztáčí nezvykle brzy. Návštěva střídá návštěvu a tou poslední v psím životě je Benyho velký kamarád Aleš Jirásek a kuchař Míra.
Ráno nacházíme nečekaně našeho čtyřnohého přítele bez sebe. Beny odešel, tak jak žil – vyrovnaně, klidně a bez dlouhého trápení. Vzpomínky na něj budeme mít vždy spojené s krásnými časy a neopakovatelnými zážitky…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *